Tips og tricks til at skrive aktive tekster

aktive tekster

Tror du, at aktive tekster er sådan nogle med animation og grafiske illustrationer, der danser ind over ordene? Så er du kommet til det helt rette sted. For som du nok allerede nu har opdaget, så er der ikke mange ord, der danser i det her blogindlæg. Til gengæld vil vi mægtig gerne fortælle dig om, hvordan de får aktive tekster ved at droppe de passive verber.


[read_meter]


Skriv aktivt og drop de passive verber

Vil du have aktive tekster, skal du skille dig af med de passive verber. En huskeregel er at undgå følgende:

  • Sætte udsagnsleddet sammen med ‘at blive’
  • Udsagnsord der ender på ‘s’
  • At sætningen skjuler, hvem der gør hvad
  • Inge og Else … de ord, der ender på -ing og -else.

Eksempler på passive- og aktive tekster


Eksempel 1
Passiv: SoMe opslaget bliver lavet af praktikanten.

Aktiv: Praktikanten laver SoMe opslaget.

Forklaring: Der er ingen grund til at bruge ‘at blive’ og sætte et ekstra udsagnsord ind. Hvis du bruger den passive sætning, så er det ikke længere grundleddet, der er i fokus. Det gør sætningen mere kompliceret og ikke lige så skarp, som hvis du bruger det aktive eksempel.


Eksempel 2
Passiv: Blogindlægget skrives af forfatteren

Aktiv: Forfatteren skriver blogindlægget

Forklaring: Når du sætter -s på dit udsagnsord, så fjerner du handlingen fra grundleddet. Se bare eksemplet. I den aktive sætning er det forfatteren, der skriver. I den passives sætning, er det blogindlægget som skrives.


Eksempel 3
Passiv: ​​Under henvisning til fremsendte dagsorden bemærkes det, at mødet afsluttes tidligere end forventet på grund af lav deltagelse.

Aktiv: Der er ikke så mange, der deltager i mødet i dag, så direktøren har valgt, at mødet slutter tidligere.

Forklaring: Ved det her eksempel, er der i den passive sætning tvivl om, hvem der har taget en beslutning. Den passive sætning fremstår langt mere kompliceret end den aktive. Det kan i sidste ende betyde, at budskabet bliver svækket, og at nogle modtageren simpelthen ikke forstår beskeden. Sørg derfor altid for, at din tekster er tilpasset dine modtagere.


Eksempel 4
Passiv: Vores følgere opfordres til at dele deres bedste sommerbillede, for at gøre deltagelse i lodtrækningen af et gavekort til vores butik.

Aktiv: Del dit bedste sommerbillede, og deltag i lodtrækningen om et gavekort til vores butik.

Forklaring: De fleste ord som ender på -ing og -else, er lange. Og for de fleste af dem er der et alternativ, som er et udsagnsord.


Lange ord som giver længere sætninger, giver et højt lixtal. Med et højt lixtal er teksten sværere at læse, og i vores eksempel endda også længere. Du kan derfor miste nogle læsere, fordi de simpelthen vil give op på forhånd.

Derudover fremstår teksten heller ikke lige skarp i den passive form som i den aktive form. Og i vores eksempel, hvor der er tale om en SoMe tekst, er en skarp tekst, som fanger læseren altafgørende.


Aktive tekster er bare bedre

Hvis du tager et kig på alle eksemplerne ovenfor. Så kan du se, hvor stor forskel der er på at skrive passive og aktive tekster. Aktive sætninger er langt mere indbydende og direkte. Du kan derfor med fordel tænke over, hvordan du skriver. Sørg for, at du taler direkte til læseren ved at undgå de passive verber og undgå at skjule, hvem der gør hvad. På den måde bliver dit sprog meget mere livlige, og du får aktive tekster.


Synes du, at aktive og passive verber er lidt for meget tilbage til dansktimerne? Så lad os klare dine tekstforfatningsopgaver, så du kan fokusere på netop det, du er god til. Giv os et kald på 6026 1830 eller kontakt os via formularen.

Susanne Bertelsen – wayfab

Udfyld kontaktformularen eller giv Susanne et kald på
6026 1830

Flere artikler